Klirr i kassan för Älvsjö scoutkår när Älvsjöföretagarna lägger ned

På fredagen anordnades en ceremoni i Handelsbankens lokal i Älvsjö centrum. I blickfånget stod Älvsjö scoutkår som fick en check på 30 000 kronor av Älvsjöföretagarna.

Scoutföreningens ordförande Signe Wernberg är överlycklig över att hennes förening har tilldelats pengarna.
– Vi är superglada för det här. Det känns helt fantastiskt, säger Signe Wernberg.

Älvsjö scoutkår har cirka 700 medlemmar och ytterligare 500 i kö, och är en av de största scoutföreningarna i landet.
– Vi har barn som står i kö hos oss redan från när de är nyfödda. Det är en enorm verksamhet, som riktar sig till barn och ungdomar upp till 26 års ålder, säger ordföranden och fortsätter:

– Vi har funnits i drygt 80 år. Vi bildades 1942 i Älvsjö och har växt enormt under de sista tio åren. Vi har ett eget hus sedan 1986, vilket är en förutsättning för att kunna växa så här mycket.

Vad ska ni göra med pengarna?
– Det är inte helt klart ännu. Men att äga hus innebär kostnader. Pengarna kan gå till fasadrenovering, eller till att rusta upp tälten. Vi har även startat lite nya grupperingar och så. På söndag har vi en stämma, och då ska vi fatta beslut.

Bakgrunden och Älvsjöföretagarnas historia
Föreningen Älvsjöföretagarna har funnits i 50 år och ska nu avvecklas. Beslutet fattades efter pandemin och tanken är att föreningen nu ska leva vidare i andra, nätverksliknande former. Älvsjöföretagarnas ordförande Joakim Dahlberg berättar att föreningen, under åren, har arbetat upp en kassa och att summan på 30 000 kronor var det som blev över.

Att överskottet från föreningskassan skulle gå till något lokalt var en prio.
– Det var många turer. Vi röstade i flera omgångar, och det slutade med ett jättetrevligt julbord där det röstades igenom att en lämplig kandidat var scoutföreningen i Älvsjö, säger Joakim Dahlberg och fortsätter. För tre veckor sedan tog jag kontakt med Signe och meddelade att hon var utvald. Hon visste ingenting i belopp eller något sådant, då. Idag har vi överlämnat den här checken på 30 000 kronor. Det känns jättekul för föreningen. Det blir ett snyggt slut för oss, och vi hoppas kunna leva vidare i andra former.

Klirr i kassan för Älvsjö scoutkår när Älvsjöföretagarna lägger ned - BÄTTRE STADSDEL (battrestadsdel.se)