Id-kapning tips

6 tips för en sommar utan id-kapning

Äntligen börjar det bli dags för den efterlängtade sommarsemestern. Oavsett om du ser fram emot en ledighet i Sverige eller utomlands får du det både tryggare och roligare om du slipper att bli id-kapad. I samarbete med vår partner mySafety Försäkringar delar vi därför med oss av våra bästa tips kring hur du kan förebygga att någon ger sig på just dig.

Tips: så skyddar du dig mot id-stöld i sommar

Lägg inte upp bilder eller skriv på Facebook eller andra sociala medier under din resa. Vänta istället till dess att du har kommit hem. På så sätt förhindrar du att bedragarna kan beställa hem saker i ditt namn och hämta avierna i din brevlåda utan att du märker det. 

Se till att någon tömmer brevlådan åt dig medan du är bortrest. Ska du vara bortrest under en längre period kan det vara en god idé att tillfälligt adressändra.

Lämna inte ifrån dig kreditkortet så att det kommer utom synhåll på exempelvis en restaurang – och dubbelkolla att det är ditt eget kort du får tillbaka.

Var försiktig med Wi-Fi och öppna nätverk. Kontrollera att de faktiskt tillhör det hotell eller kafé du befinner dig på. Gör inget som kräver lösenord eller kortnummer på nätet om du inte är helt säker på att du använder ett skyddat nätverk.

Spärra ditt kort mot internetköp under semestern eller resan (du kan tillfälligt låsa upp det när du själv vill handla). En service som många banker tillhandahåller. Kolla med din bank!

Kom ihåg att ditt svenska pass och id-kort är en värdehandling och eftertraktade bland bedragare – ha uppsikt över din id-handling hela tiden och lämna inte ifrån dig det i onödan.