Telebluffarna

Guide: Så avslöjar du telebluffarna✓Missat samtal-/Wangeri-metoden: För nyfikna offer

Det var den här metoden som användes mot svenskar i veckan. Med hjälp av robotar massringer bedragarna ett stort antal potentiella offer – och lägger på direkt. Allt för att få nyfikna (eller irriterade) svenskar att ringa tillbaka på numret – som kan vara ett dyrt betalnummer. Wangeri betyder ungefär “Ring! Klick” eller “one (call) and cut på japanska. 

✓Hör du mig?-metoden: För artiga offer

Vem säger inte ja om någon frågar “hör du mig?” när du svarar? Dessa telefonbedragare använder inte robotar utan pratar med dig personligen om ditt och datt. Ibland erbjuds något kostnadsfritt eller så pratar ni om vädret – men deras mål är att du använder det magiska ordet: “ja” och hamnar i fällan. Din inspelade röst klipps-och-klistras och kallas sedan avtal. På senare tid rabblar lurendrejarna ofta ett snabbt, krångligt avtal på slutet och du säger ja till något annat än du gick med på. Kan i vissa fall också kallas för cramming-metoden. Du ingår ett dyrt avtal du inte förstår mot din vilja. 

✓Spoofing-metoden: För godtrogna offer

Kallas även klon-metoden. Du kollar numret som ringer och det ser ut att vara från en myndighet, bank eller annat tryggt nummer. Bluffaren pratar på och spelar en roll, ibland mycket skickligt. Efter att ha fått ditt förtroende leds samtalet stegvis vidare. Innan du förstår vad som hänt kan du vara av med bankuppgifter, kreditkortsnummer och viktiga lösenlord. Ibland används inte ens klonade nummer utan endast skådespelet – bedragare i Sverige har bland annat sagt sig ringa från Coop, IKEA etc. 

✓Du vann!-metoden: För offer som aldrig slutat tro på ”plötsligt händer det”

Du har vunnit en kryssning eller på lotto! Först är du skeptisk, men efter övertalning hoppar du strax av lycka. För att vinna behövs så klart dina kontaktuppgifter... och sen var det kontonummer för att testa att pengarna kommer in. Efter det ringer de upp igen och förklarar att ett misstag har skett och ber den drabbade sätta tillbaka pengarna – pengar som inte finns eller som är större än vad de satte in. Annan variant är att du vunnit en kryssning och bara behöver betala några hundralappar för något litet som inte ingår – de hundralapparna är sedan borta med vinden. 

✓Kvinna i nöd-metoden: För hjälpsamma offer

Den här metoden används vid de omfattande “Kongo-samtalen” som slog till med full styrka i Sverige och världen runt 2015. Då som nu användes Wangeri-tricket (ringa, lägga på snabbt och få offret att ringa tillbaka). Men denna gång är det inte bara tyst. Istället hörs en kvinna som verkar vara i nöd. Flera oroliga svenskar kontaktade polisen, medan de hade mobilen i andra handen som snabbt tickade på krona för krona. I de sista bluffsamtalen vittnade svenskar också om en stönande kvinna.

✓Hjälparen i nöden-metoden: För osäkra offer

Någon trevlig person ringer och säger att du har ett problem – som du ofta inte kände till. Ett virus på datorn användes ofta i de så kallade Microsoft-samtalen som blev en världsplåga, som kom till Sverige runt 2011. För att få hjälp av supporten, snickaren, sotaren eller vad den hjälpsamma nu säger sig göra måste du bara uppge något som gör att de kan ta dina pengar. 

✓Noll samvete-metoden: För äldre offer

Den här metoden är riktigt föraktad, men vanlig mot speciellt äldre. Bluffaren uppger sig för att vara läkare, eller från apoteket. Den äldre måste direkt sätta in pengar på banken eller säga sitt kontonummer så de kan få medicin omedelbart. I vissa fall har även svenskar fått höra att deras familj varit i en olycka, och att de måste hjälpa dem med pengar.