Mina tips

Timers och vidarekoppling av telefon

Vi har haft få inbrott men nu kommer vi att få en period med mörkare nätter. Det betyder också att risken för inbrott ökar. Jag har nyligen tipsat hur man med hjälp av "gatukontoret" kan få trasiga gatlyktor reparerade.

Vad gäller den egna miljön så är det viktigt att man inte lockar till sig tjuvar genom mörka bostäder. Använd timers för lampor och kanske tom timers på radioapparater. Det kommer alltid att vara en kamp om att lura tjuvarna. Om det råder någon tvekan be gärna en grannarna om råd och fråga om dom tror att det finns någon hemma.

Glöm inte bort möjligheten att vidarekoppla den fasta hemtelefonen till mobil eller annat fast nummer!

Vilka hus väljs av tjuvar?

Det vanligaste är att huset ser "tomt" ut.
Dvs det saknas bilar på parkeringsplatsen. 
Det är mörkt på kväll och natt samt att det är tyst och stilla.
Sen är det bra för tjuven om huset ligger ostört dvs insynsskyddat och ensligt.

Om det tidigare har varit inbrott i huset kan det indikera att fler inbrott kan förväntas.  

Hur kan man får bort intrycket av att bostaden är TOM?

Ja det finns mycket man kan göra. Först och främst bör man tänka över sitt beteende och sitt liv. När och hur lämnar man huset tomt? Kan man "låna" anhöriga eller grannar att "bebo" huset kortare tid. Det kanske till och med kan vara en idé att hyra ut en del av huset. Exempelvis till någon studerande eller handelsresande. Ökar man antalet personer som bebor och "livar" upp huset så blir det mycket större chans att det inte ser tomt ut.

Ett annat alternativ är elektriskt. Dvs timers på lampor och radio kan med fördel användas. Kom dock ihåg att felaktig användning kan indikera att ni inte är hemma. Så lite fantasi vid användningen är bra. Glöm inte att det finns möjlighet att vidarekoppla fast telefon till annan telefon.

Kontakter med grannar

Men inte minst bör man samtala med sina närmaste grannar om detta. Det kan vara för att tömma brevlådor och att lägga lite sopor i soptunnan. Om ni har nära grannar som ni ännu inte har någon kontakt med så är det hög tid att börja umgås. Det blir så mycket trevligare och personligare. Ja det är så olika hur man gör men eftersom det är många som är med i grannsamverkan125 och alla dessa får detta brev så är det nog ingen som tar illa upp av nya kontakter.

Be också en granne att "inspektera" om huset är tomt vid någon slumpvis vald tidpunkt.